29 Απριλίου 2011

Περί Συντάγματος….


   Η επίκληση του Συντάγματος από τον πολιτικό κόσμο κάθε φορά που η συζήτηση φτάνει στα παραγραμμένα σκάνδαλα, άρα και την ατιμωρησία ως αποτέλεσμα του αισχρού νόμου περί ευθύνης υπουργών που «δυστυχώς» αλλάζει μόνο με τροποποίηση του Συντάγματος και μόνο όταν η Βουλή είναι αναθεωρητική, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη μορφή κοροϊδίας.
   Σύμφωνα με τους φορείς της νομοθετικής και εκτελεστικής μας εξουσίας, ενώ η πρόθεση τους είναι να ρίξουν άπλετο φώς στις υποθέσεις και να αποδοθεί η δικαιοσύνη, ο ισχύων νόμος τους «δένει τα χέρια» μιας και βάσει αυτού τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Και ενώ η επίκληση της συνταγματικής ευθιξίας σε θέματα απόδοσης δικαιοσύνης αποτελεί την κορωνίδα της επιχειρηματολογίας περί της μη ύπαρξης περιθωρίων να δράσουν μιας και υπεράνω των πάντων το Σύνταγμα, την ίδια στιγμή η παραβίαση του από τους ίδιους αποτελεί όχι μόνο βασική πρακτική συντεχνίας αλλά πάνω σε αυτήν στηρίζεται και η παραγωγή νόμων και η διαχρονική εφαρμογή κυβερνητικών πολιτικών.
   Σύμφωνα με το 2ο μέρος των βασικών άρθρων του Συντάγματος που περιγράφει τα Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα έχουμε τα εξής :
Άρθρο 4
1.”Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”
Και μόνο η ύπαρξη διαφορετικών νόμων που διαχωρίζει τον πολιτικό κόσμο από τον υπόλοιπο λαό τόσο όσον αφορά την τιμωρία όσο και το χρονικό περιθώριο παραγραφής για αποδεδειγμένα αδικήματα διαφθοράς δεν αποτελεί από τη φύση της παραβίαση του Συντάγματος ;
5. “Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους”
Ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα αποτελεί το φορολογικό σύστημα που κατά κανόνα όχι μόνο δεν επιμερίζει τα φορολογικά βάρη αλλά είναι κοινή παραδοχή πως ο λόγος της πολυνομίας του είναι η εξαίρεση επαγγελματικών ομάδων και η μη ανάλογη κατανομή βαρών.
Άρθρο 21           
3. “Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων”.
 Με ένα σύστημα υγείας που νοσεί όχι μόνο λόγω της ανεπάρκειας κλινών, ελλείψεων μηχανημάτων υγείας αλλά ακόμα και βασικών υλικών, και όταν ο τομέας της υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων όχι για τη βελτίωση των παροχών αλλά για την ενδεχόμενη διάλυση ή ιδιωτικοποίηση του λόγω οικονομικών σκανδάλων κάθε έννοια της συνταγματικής επιταγής αποτελεί μάλλον οξύμωρο σχήμα για την πραγματικότητα.. Παράλληλα η προστασία της νεότητας, του γήρατος και των ατόμων με αναπηρία ή απόρων δεν αποτελεί αλλά ούτε και αποτέλεσε ποτέ κοινωνική προτεραιότητα.
4.“Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους.”
 Αρκεί μια απλή βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαπιστώσει κανείς τον αριθμό των αστέγων που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και που για την συντεταγμένη πολιτεία απλά δεν υπάρχουν…
 Άρθρο 22    
1.“Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία    συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας”.
Χωρίς σχόλιο….
Άρθρο 25
1.“Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας”
2.“Η αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.” 
Η δημιουργία ενός δαιδαλώδους γραφειοκρατικού κράτους βασισμένο στην αναξιοκρατία των λειτουργών του όχι μόνο δεν κατέστησε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αλλά αποτέλεσε και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις του πολίτη με αυτό.  Και σήμερα 37 χρόνια μετά η πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη ¨όχι μόνο έπαψε να αποτελεί επιδίωξη αλλά η ολίσθηση καθημερινά στην κοινωνική απαξίωση έκανε το όραμα να φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
    Θα μπορούσα να αναφέρω πάμπολλα άρθρα. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο ο πολιτικός κόσμος, που σήμερα διαρρηγνύει τα ιμάτια του για την τήρηση της συνταγματικότητας, πράττει αυτό είναι η καταστρατήγηση κάθε συνταγματικής έννοιας. Και αν θεμέλιο του πολιτεύματος σύμφωνα με το Άρθρο 1 είναι η λαϊκή κυριαρχία και Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα, οι αντιπρόσωποι που παραδοσιακά εκλέγουμε για να μας εκπροσωπούν, σε μια συντεχνιακή λογική ημετέρων πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Το εκλεκτορικό σώμα όμως είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούν είναι ο καθρέφτης των δικών μας επιλογών. Η τήρηση του συντάγματος είναι δική μας υποχρέωση. Η ακροτελεύτια διάταξη (Άρθρο 120)αναφέρει πως,“Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.”
Εμείς όμως τι κάνουμε για όλα αυτά;

14 σχόλια:

ELvA είπε...

Φιλε Aντιλογε

Ξερεις ειναι πολυ κριμα να εχουν πεσει χιλιαδες αλλοι πριν απο εμας για να υπαρξει Συνταγμα και νομοι που ουτε τηρουνται, ουτε ισχυουν για ολους και εμεις να μη συνειδητοποιουμε τι σημαντικο οπλο ειναι αυτο στα χερια μας, αλλα αντι αυτων των σκεψεων να προτιμουμε να.. αποβλακωνομαστε στη Τιβη βλεποντας τους γαμους του καθε επωνυμου! Ειμαστε νομιζω αξιοι της τυχης μας και ο τι παθουμε θα το παθουμε εξ αιτιας της αδιαφοριας μας...

tiktos είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΟ φίλε

Triton είπε...

Εξαιρετικό άρθρο!
Ως προς το ερώτημα τώρα:
Όσοι δεν κλείνουμε επι άκρα δεξιά,καθόμαστε αμήχανα -βλέποντας την απραξία του υπόλοιπου πολιτικού φάσματος-κλωσώντας το αυγό του φιδιού.Η απαξίωση του ευρωπαικού πολιτικού συστήματος δεν είναι τυχαία,οι εναλασσόμενοι ρόλοι των πολιτικών σε θύτες και θύματα έχει αρχίσει να υποπτεύει τους πολίτες ότι τίποτα δεν οικοδομείται σε σαθρές βάσεις.Η μετάλλαξη των κοινοβουλίων σε τοπικά διοικητικά συμβούλια περιορισμένης εξουσίας είναι η προωθούμενη λύση και οι πολιτικοί ηγέτες θα υποστούν την ανάλογη σμίκρυνση.Σ'αυτό το σημείο,η πλειοψηφία των πολιτικών θα συναντήσει το φυσικό μέγεθός της,μερικούς πόντους ψηλότερα απο το ύψος του απλού πολίτη.Το μέλλον?Άγνωστο!

Αγγελική είπε...

Το σύνταγμα έχουν φροντίσει να το κάνουν κουρολόπανο οι εκάστοτε εξουσίες, με σκοπό να το καταργήσουν κι εντελώς.
Καινούργια δεδομένα προωθούνται παγκόσμια κι αυτό είναι το άγνωστο μέλλον μας.
Καλημέρα

habilis είπε...

!!!

Πολιτικοί χεράκι-χεράκι με τους πολίτες κόβουμαι και ράβουμαι Σύνταγμα και νόμους όπως προστάζουν οι προσωπικοί μας στόχοι.

Αντε τώρα να βγάλεις απο το DNA μου το γονίδιο του κουτοπόνηρου κλεφτοκοτά.

Αντίλογος είπε...

@ Elva
Elva μου έτσι πιστεύω κι εγώ οτι είναι. Εχουμε πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης και τα αποτελέσματα των δικών μας πράξεων ή παραλήψεων βιώνουμε. Παθητική αδιαφορία, αρτος και θεαματα.

Αντίλογος είπε...

@ tiktos
Ευχαριστώ tikto. Χαίρομαι που συμφωνουμε

Αντίλογος είπε...

@ Triton
Ακριβώς. Βαδίζουμε ολοταχώς σε μια σύχγρονη νεοφεουδαρχία με ψήγματα δημοκρατίας περιορισμένα σε τοπικό επίπεδο.Η δε σμίκρυνση που αναφέρεις μάλλον έχει ήδη επέλθει..

Αντίλογος είπε...

@ Μαίρη
Και απλά θα αναφερόμαστε στα Συνταγματα ως υπεροχες εκθέσεις ιδεών σε φιλοσοφικα σαλόνια...

Αντίλογος είπε...

@ Habilis
Το οποίο DNA όχι μόνο συντηρούμε ως μεγαλείο της φυλής αλλα όσο περισσότερο στενεύουν τα πραγματα τόσο προσπαθούμε και να εξελιξουμε..

Scorpion49 είπε...

Αίτημα των πολιτών, αλλά και κάποιων βουλευτών, είναι η τροποποίηση άρθρων του υφιστάμενου Συντάγματος, ώστε να απαλύνουν τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις. Αν λάβουμε όμως υπόψη τις μέχρι σήμερα συμπεριφορές των πολιτικών μας ανδρών(;;) τότε είναι σίγουρο ότι θα ακυρώσουν στην πράξη, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, και τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις. Παρά το γεγονός ότι το υπάρχον Σύνταγμα ορίζει ότι "Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου" οι υπουργοί-βουλευτές που επιμελώς φρόντισαν για την σημερινή απαξίωση του τόπου, παραμένουν στο απυρόβλητο.
Ο λαός είναι καιρός να αναζητήσει τους πατριώτες που θα τον οδηγήσουν στο δρόμο της αντίστασης, εφαρμόζοντας την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος.
Εύγε «Αντίλογε» για την υπενθύμιση των σημαντικών άρθρων, τα οποία οι σπουδαγμένοι αρχηγοί και οι βουλευτές των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων φροντίζουν να τα καταρρακώνουν, και παράλληλα να μένουν ατιμώρητοι. Ο Αίαντας θα τους επέπληττε με τη γνωστή του φράση: «αιδώς Αργείοι».

Unknown είπε...

κΑΛΗΣΠΕΡΑ.
Ποτε αλλοτε σε ''ομαλες'' συνθηκες εστω και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΜΠΟΥΡΓΚΑ..δεν εχει καταστραγηθει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ οσο σημερα....
Αρκει το γεγονος πως εχει υπογραφει μια Δανειακη ΣΥΜΒΑΣΗ με βαση Αγγλικους Νομους.
Μια συμβαση που εφαρμοζεται χωρις την ΕΓΚΡΙΣΗ του ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.!!!!!!
Που παρα τις επανηλειμενες ΕΓΚΛΗΣΕΙΣ διακεκριμενων ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΩΝ αρνουνται να φερουν στην ΒΟΥΛΗ.
Μια συμβαση που και το ιδιο το σωμα της Βουλης πλην ΕΞΕΡΑΙΣΕΩΝ .............σχεδων την εχει ξεχασει!!!!!!!;;;;;;;
Μια ΣΥΜΒΑΣΗ που εχει ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ την χωρα.
Για εθνικη ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ;;;;;; αυτη δεν υφισταται..........
Παρασκευη 29-4-2011 λιγο πριν κλεισει η ΒΟΥΛΗ ψηφισθηκε νομος ,συμφωνα με τον οποιο η οιαδηποτε εκποιηση περιουσιας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ θα λαμβανει χωρα μονο για την πληρωμη ΔΑΝΕΙΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!
ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΛΕΟΝ Η ΣΥΜΒΑΣΗ.
Για οσους δεν γνωριζουν μπορουν να ψαξουν τα περι ''μονωπολειου Αλατος''.................100 χρονια πισω.
Ακομη και το τοσο μακρυνο Συνταγμα της Επιδαυρου 1821 [ δυο σωματα ] προεβλεπε πως.
'' Η Νομοθετικη λειτουργα ασκειται απο κοινου. Ουτε οι του Βουλευτικου Αποφασεις εχουσι κυρος νομου ανευ της επικυρωσεως του εκτελεστικου σωματος ,ουτε τα σχεδια νομων ,οσα προβαλλονται παρα του εκτελεστικου εις το βουλευτικον ,εχουσι κυρος, αν δεν εγκριθωσιν απο το βουλευτικον σωμα''

Αν λοιπον πιστευουμε ακομη πως οι ανθρωποι που στα χερια τους εχει εμπιστευθει μεγαλη μεριδα του Ελληνικου λαου την τυχη του αξιζουν ακομη να μας κυβερνουν .........τοτε ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΑΣ.............[ Μη ψαχνετε το πορτοφολι σας......επιτρεψατε να σας τον κλεψουν]
Και κατι ακομη........το Συνταγμα ο θεμελιωδης αυτος ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ αναγνωριζει και διασφαλιζει το δικαιωμα στην εργασια.................πουθενα δεν αναφερει .......''με νομο που θα καθοριζει το ποσον που θα καταβαλλεις προκειμενου να διεκδικησεις μια θεση εργασιας'' το ζησαμε κι αυτο στις ημερες μας......προτιμησαμε ομως τους ΑΓΡΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ......

Αντίλογος είπε...

@ Scorpion49
Η ντροπή είναι μάλλον άγνωστη λέξη...

Αντίλογος είπε...

@ Tasoula
Τασούλα μου γλυκιά χρόνια πολλά και για την ονομαστική!! Τώρα για το σχόλιο σου τι να πώ.. Τα λές όλα μονη σου.. Εγώ να τα προσυπογράψω..