5 Απριλίου 2011

Ελληνική Κατάθλιψη… Υπάρχει άράγε ελπίδά;



Ελληνική Κατάθλιψη : Μελλοντικός ψυχιατρικός όρος που θα αναφέρεται σε καταστάσεις λαών που η παθογένεια, η παραίτηση, και η έλλειψη συλλογικότητας χαρακτηρίζει τον κοινωνικοπολιτικό τους βίο, συνεπικουρούμενη από σημαντική μείωση του αισθήματος προσωπικής αξίας και από την επώδυνη συνείδηση της επιβράδυνσης των νοητικών διαδικασιών των πολιτών.
Κλινική Εικόνα
- Αίσθημα ενοχής και αποτύπωση στο υποσυνείδητο δυσανάλογων συλλογικών ευθυνών για την οικονομική κατάσταση, παρά την βεβαιωμένη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από ημετέρους και την αποδεδειγμένη ύπαρξη σκανδάλων.
- Εσωστρέφεια και ατομική περιχαράκωση σε προσωπικά μικροσυμφέροντα με σκοπό την ουτοπική και  πρόσκαιρη διατήρηση σε καθεστώς αβεβαιότητας που χαρακτηρίζεται από δόλια πολεμική εις βάρος ατόμων της ίδιας «κάστας» στην  λογική «ο θάνατος σου η ζωή μου».
- Αδυναμία κριτικής σκέψης και αποδοχή «διλημμάτων» που στερούνται όχι μόνο ύπαρξης λύσεων αλλά έστω και μακροπρόθεσμης προοπτικής.
- Αυτιστική αποδοχή ειδήσεων και μέτρων που σε υγιείς κοινωνίες όχι μόνο δεν θα γινόντουσαν αποδεκτά αλλά δεν θα υπήρχαν ούτε σε επίπεδο προτάσεων και διαλόγου.
- Σιωπηρή αποδοχή σε πρακτικές αποδημοκρατικοποίησης θεσμών και παραβίασης του συντάγματος  ως ψευδεπίγραφο αποτέλεσμα εκσυγχρονισμού μιας κοινωνίας που νιώθει υπόλογη για το κατά περιόδους αγωνιστικό παρελθόν της.
- Απουσία μνήμης
- Εξακολούθηση πίστης σε πρόσωπα και κόμματα που αποδεδειγμένα είτε δρουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου είτε είναι ανίκανα να αλλάξουν το τοπίο.
- Αποδοχή υποθήκευσης όχι μόνο του παρόντος αλλά και του μέλλοντος των επόμενων γενιών.
- Εξωτερίκευση συμπιεσμένης οργής μόνο και κάτω από μηντιακή καθοδήγηση και πάντα υπό το «ιδεολογικό» καπέλωμα των αιτιών.
- Απουσία ταξικής συνείδησης
- Απουσία οραμάτων
- Απουσία ανθρωπισμού..
- Αποδοχή της κατάστασης ως μη αναστρέψιμης
- Μη κατανόηση του προβλήματος…
Θεραπεία
Αγνωστη.. Πειραματα σε συνθήκες εργασίας, με plαcebo εικονικής μελλοντικής ευμαρειας δεν είχαν αποτέλεσμα. Ομαδες μελετητών απο εκφραστές της νεοφιλελεύθερης ψυχαναλυτικής θεωρίας δοκίμασαν τις αντοχές μιας ολόκληρης κοινωνίας με οριακα μέτρα που συνθλίβουν τους αποδεκτούς όρους διαβίωσης χωρίς να υπαρξει αντίδραση. Τα πειραματα έγιναν σε οικογένειες και δεν χρησιμοποιήθηκαν πειραματόζωα.
Ένα περίπου χρόνο μετά την υπογραφή του περιβόητου πρώτου μνημονίου και η «κλινική εικόνα» της  Ελληνικής κοινωνίας –χρησιμοποιώντας  αυθαίρετα τον όρο-δεν παρουσιάζει απλά συμπτώματα κατάθλιψης αλλά νοσεί βαριά.  Υπαρχει αραγε ελπίδα ;;;;


  

Ετικέτες

9 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ELvA είπε...

Kαλησπερα!

''Αυτιστική αποδοχή ειδήσεων και μέτρων που σε υγιείς κοινωνίες όχι μόνο δεν θα γινόντουσαν αποδεκτά αλλά δεν θα υπήρχαν ούτε σε επίπεδο προτάσεων και διαλόγου''.

Aκριβως επειδη τα..συμπτωματα αυτα ειναι ακρως ανησυχητικα, η ..αγωγη που προτεινει ο ...ψυχολογος ειναι η ελπιδα, η αισιοδοξια και η αγωνιστικοτητα! Ας ρωτησουμε καλυτερα τους συμπαθεστατους μας Κερατιωτες!

Καλο βραδυ!

5 Απριλίου 2011 στις 10:59 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Αντίλογος είπε...

@ Elva
Ακριβώς Elva μου. Αυτά είναι τα αντικαταθλιπτικά…

6 Απριλίου 2011 στις 1:18 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Triton είπε...

Μιας και βρισκόμαστε σε νοσοκομειακή ατμόσφαιρα,τολμώ ν'αλληγορίσω σε οδοντοιατρικό περιβάλλον:
Η απώλεια των οδόντων είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής,πλημελούς σύτισσης και κάκιστης φροντίδας.Απο την στιγμή που επέρχεται το μοιραίον της απωλείας τους, ουδεμία ελπίς υπάρχει για επανάκτησή των.
Η σύγχρονη τεχνολογία προτείνει εμφυτεύσεις-επώδυνη διαδικασία-,οι οποίες όμως απαιτούν χρήμα.Σ'αυτό το σημείο στο ερώτημα "υπάρχει ελπίς"προτείνω να προστεθεί και το"υπάρχει διάθεση και οικονομική δυνατότητα?"
με εκτίμηση

6 Απριλίου 2011 στις 5:02 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Αντίλογος είπε...

Triton
Καλώς ήρθες
Μου άρεσε η αλληγορία.. Το πρόβλημα είναι πως μιλάμε πλέον με κλινικούς όρους, άρα κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο και δυστυχώς δεν είναι δόντι..Τώρα για το αν υπάρχει διάθεση και χρήματα.. το πρόβλημα μας πιστεύω πως ήταν ακριβώς εκεί.. Υπήρχε διάθεση αλλά χωρίς χρήματα..Και τώρα μάλλον μας τελείωσαν και τα δύο.

7 Απριλίου 2011 στις 10:09 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger Triton είπε...

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,σε προσωπικό επίπεδο πάντως εύχομαι ύπαρξη και των δυο προαπαιτουμένων,καλό σ/κ!

10 Απριλίου 2011 στις 12:27 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger habilis είπε...

Υπαρχει αραγε ελπίδα ;;;;

Ο ασθενής είναι βαριά άρρωστος
άσε που θέλει,όταν γιάνει,να ξαναγίνει ακριβώς όπως ήταν πριν.

17 Απριλίου 2011 στις 12:35 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous http://scorpion49.blogspot.com/ είπε...

Αν υπάρχει συνταγή για τη γιατρειά της ελληνικής κατάθλιψης; Ως μη υποψήφιος αυτόχειρας προτείνω τις παρακάτω ελπιδοφόρες ασκήσεις στους αναγνώστες του ΑΝΤΙΛΟΓΟΥ:
•Ρίψη, όχι πέτρας, αλλά άπλετου φωτός-οξυγόνου, και στα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας, βοηθάει στην καταπολέμηση της όποιας μορφής μάλαξης του.
•Βαθιές ανάσες, εισπνοή πρόσφατων ιστορικών γεγονότων και εκπνοή χρήσιμων συμπερασμάτων, η επανάληψη βοηθάει τα μέγιστα.
•Εκτάσεις των άνω άκρων με ανοικτές παλάμες με παράλληλη έκταση των δέκα δακτύλων, προσανατολισμένων κατά βουλή μεριά, βοηθάει στην αποβολή του στρες.
Έχω να προτείνω και άλλες ασκήσεις, αλλά να μην σας κουράσω, ας ξέρουν όμως όλοι όσοι φροντίζουν να μας ρίξουν στην κατάθλιψη, όσο κι’ αν πειραματιστούν με τα απεχθή τους γιατροσόφια για τη δήθεν θεραπεία του μυαλού μας, ότι θα αποτύχουν, γιατί «το σκοτάδι δεν μπορεί να νικήσει το φως», και το φως είναι ο ενσυνείδητος-ενημερωμένος πολίτης που είναι έτοιμος να τους αντισταθεί και να τους προετοιμάσει για την είσοδό τους στο Δρομοκαΐτειο.
Με εκτίμηση,
Scorpion49

18 Απριλίου 2011 στις 12:25 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger Αντίλογος είπε...

@ Habilis
Συμφωνώ απόλυτα..Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα.Οτι νοσταλγούμε να γίνουμε όπως είμασταν..

21 Απριλίου 2011 στις 12:28 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Αντίλογος είπε...

@ Scorpion
Ευχαριστώ για τις ασκήσεις θεραπείας..Χρήσιμες και σίγουρα αγχολυτικές.Εχω μόνο τις ενστάσεις μου για το κατα πόσον ο νεοέλληνας πολίτης -στην μεγάλη του πλειοψηφία- ενδιαφέρεται να είναι ενσυνείδητος - ενημερωμένος...

21 Απριλίου 2011 στις 12:33 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα