17 Μαρτίου 2010

ΔΝΤ και Ελλαδα. Το θέατρο του παραλογισμού μας

Τις τελευταίες ημέρες είμαστε θεατές σε πια παρασταση ακρατου παραλογισμού. Οχι στο θέατρο του παραλόγου. Ο Ιονέσκο και ο Μπέκετ ωχριούν μπροστα στους δικους μας εκφραστές εξουσίας και ενημέρωσης. Πανηγυρίζουμε ως έθνος την πιθανή και μαλλον δρομολογημένη είσοδο μας στην αγκαλία του ΔΝΤ. Ο τρίτος τη ταξη εκφραστης της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής μετα τους Παπανδρέου και Παγκαλο χωρίς η κυβέρνηση να ενοχλέιται, Γιωργος Καρατζαφέρης-που ξαφνικα δεν αποτελεί ακρο αλλα το σοφό του χωριού μας- μιλαει απο καναλι σε καναλι για το “σχέδιο” του, που όπως ο ίδιος λέει υιοθέτησε η κυβέρνηση. Δηλαδή, να “εκβιασουμε” την ευρώπη με την απειλή οτι αν δε βοηθήσετε εσείς, εμείς έχουμε έτοιμη την αμερικανική λύση του ΔΝΤ. Και η ευρώπη που τόσα χρόνια μας έχει αποδείξει εμπρακτως οτι είναι ενωμένη,δυνατή και αδιαίρετη , αρχισε να τρέμει.. Οχι, δε μας έδωσε δανεικα,ούτε καμμία εγγύηση. Αντιθέτως, όπως μας πληροφορούν τα μή ελληνικα ΜΜΕ, στη Ευρώπη έχει αρχίσει ήδη να ωριμαζει η ιδέα για την πρώτη αποχώρηση-έστω και με θεωριτικους όρους επανένταξης- μιας χώρας απο την ΟΝΕ. Εναλλακτικα, υπαρχει στο τραπέζι και η δημιουγία ενός ευρωπαικού ΔΝΤ με πρώτο πειραματόζωο τη δική μας χώρα. Για τον κύριο Πρετεντέρη-το δεύτερο μεγαλο σοφό του έθνους- όμως και τους συν αυτω, το ευρωπαικό κύρος κλονίζεται. Ποιό; Το κύρος ενός συνοθυλεύματος που δεν έχει συμφωνήσει ακόμα σε ένα κοινό σύνταγμα.. Για αλλη μια φορα θεωρούμε υπερφίαλα τον εαυτό μας ως το κέντρο του κόσμου και νομίζουμε πως η μικρή μας χώρα με την οικτρή της οικονομία που αντιπροσωπεύει μόλις το 3 τοις εκατό στην ΕΕ, μπορεί να εκβιαζει και να παίζει παιχνίδια ισορροποιών αναμεσα στα οικονομικα μεγαθήρια. Πανυγηρίζουμε, αντί να σκεφτόμαστε πως η είσοδος μας στο ΔΝΤ θα φέρει πέρα απο δανεικα, και όχι αγύριστα αλλα έντοκα, την επιβολή αμεσων μέτρων που οι τελευταίες περικοπές απο την κυβέρνηση δεν αποτελούν ούτε το εν τέταρτο αυτών που θα μας επιβαλλουν. Μια ματια στην Ουγγαρία μπορεί να μας πείσει.. Παίζουμε στο έργο ενός ακρατου και κακόγουστου παραλογισμού. Μόνο που δεν είμαστε θεατές αλλα οι τηλεθεατές μιας κακόγουστης παραστασης που τραγικοί ήρωες είμαστε εμείς οι ίδιοι. Με το τηλεκοντρόλ στο χέρι όπως το όπλο στον κρόταφο, έτοιμοι για τις ειδήσεις των 8 περιμένουμε τη διαφώτιση μας απο τον Τραγκα και τον Ανθιμο. Ετοιμοι για αλλη μια ψεύτικη μέρα στα σκουπίδια μας..

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Έξοχη ανάρτηση Αντίλογε...

Να προσθέσω πως κατά την άποψη μου η Δημοκρατία καταλύθηκε, όταν τα δελτία ειδήσεων των 8 έπαψαν να δημοσιοποιούν την αλήθεια και άρχισαν μέσα από παράθυρα "έγκριτοι" δημοσιογράφοι να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με τον υποτιθέμενο σχολιασμό των γεγονότων - ουσιαστικά παρουσιάζοντας την δική τους άποψη με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει η μοναδική και αδιαμφισβήτητη αλήθεια..

Κι όταν παρουσιάζεται η αλήθεια κατά πως βολεύει τους καναλάρχες και τα εκάστοτε συμφέροντα τους, τότε παύει να είναι αλήθεια που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία...

Αντίλογος είπε...

Ευχαριστω Sabb
Συμφωνώ απόλυτα.Το σημειο "κλειδί" ήταν αυτό που αναφέρεις. Τα μονοθεματικα παραθυρα.Για ποιο δημόσιο συμφέρον και ποια δημοκρατία μιλαμε σήμερα; ασε δε που οι "έγκριτοι" ή είναι εκδότες φυλλαδων με ελαχιστη κυκλοφορια αλλα γενναια κρατική διαφήμιση(και πουλανε τωρα που μικραίνει η πίτα), ή σύμβουλοι γραφείων τύπου, ή σύμβουλοι επικοινωνίας...

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Πρόκειται για τον απόλυτο φαύλο κύκλο, όχι γιατί δεν υπάρχει έξοδος απο αυτόν αλλά γιατί είναι απότοκο της φαυλότητας των εμπνευστών του.
Πέρα απο τις "ρυθμίσεις" σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα μμε είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για την υιοθέτηση απο μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας ενός μοντέλου κατανάλωσης και καθημερινότητας που εξυπηρετεί τις τράπεζες και τους εμπόρους κι αλυσοδένει τους πολίτες και τη βούληση τους στις διευρυμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση χρεών και ηλεκτρονικού χρήματος.

Αντίλογος είπε...

@ Κ.Υ.Π. WALKING
Κοινώς, εξυπηρετούν τους πελάτες και χρηματοδότες τους δημιουργώντας μας όχι μόνο ψεύτικες ανάγκες, όχι μόνο ψεύτικο "επίπεδο" ζωής, αλλά και τα προαπαιτούμενα για να γραφτεί η ιστορία κατα παραγγελία..

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

http://smyrnaios.net/archives/507

Αντίλογος είπε...

@ Κ.Υ.Π. WALKING
Εξαιρετικο..

Στοππάκιος είπε...

Δε βρίσκω καθόλου κακή την ιδέα της έξόδου μας από την ΟΝΕ και την ΕΕ. Θα ήταν όμως εξίσου κακή ιδέα η προσφυγή μας στο ΔΝΤ. Αλλά αυτά δε με ανησυχούν και πολύ. Πιο ανησυχητική βρίσκω την αποδεδειγμένη ανικανότητά μας να διαχειριστούμε μόνοι μας τις υποθέσεις μας. Γιατί αν η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σ' αυτή τη θέση, οφείλεται κυρίως σ' αυτή την ανικανότητα και όχι στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αντίλογος είπε...

Στοππακιε
Προφανώς και η θεση μας οφείλεται στη δική μας ανικανότητα και πουθενα αλλού. Και συμφωνώ επίσεις πως η ιδεα της εξόδου απο την ΟΝΕ ή και την ΕΕ ίσως και να μην είναι καθόλου κακή.Το ζήτημα όμως είναι το ποιός απο το σημερινό πολιτικό μας κατεστημένο θα χειριζόταν κατι τέτοιο, με ποια μεσα θα το έκανε, τι δρόμο θα χαραζε και ποια προοπτική θα έδινε.Και εκεί, στη διαχείριση των αποτυχημένων αρχίζει ο φόβος...

Unknown είπε...

Καλησπερα,κι ας αργησα.
Αν ενδιαφερεσαι για περισσοτερα θα σου συνιστουσα το βιβλιο του ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ.
Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 2008.Εκδοσεις Καστανιωτης.
Επισης δυο ακομη βιβλια της
j.Robinson.
1. Επιστημη και κοινωνια. εκ,ΠΑΠΑΖΗΣΗ.
2.Ελευθερια και Αναγκαιοτητα. εκ.
' νεοι στοχοι'
Τα δυο τελευταια φοβαμαι πως ισως ειναι λιγο δυσκολα να τα βρεις,αλλα αξιζει τον κοπο πιστεψε με να ψαξεις.
Ως εκ της επιστημονικης μου ιδιοτητας θα ηταν παραλογο να μιλω για εξοδο μετα απο ενα ΣΤΑΤΟΥΣ, ομως τελικα μαλλον αυτη η ιδεα μου εχει καθισει στο μυαλο τον τελευται καιρο.
Εχεις δικιο ομως πως κανεις δεν προκειται να παρει τετοια αποφαση.
Ειναι τεραστια τα 'συμφεροντα' των κυριαρχων του παιχνιδιου.
Οσο για την δικτατορια των Μορμολυκειων της τηλεορασης ιδιαιτερα που η αγνοια τους για καποιων που γνωριζει ξεπερναει τα ορια της αμετροεπειας,το μονο που γνωριζουν πολυ καλα την τεχνη του λακε.
Ταυτοχρονα στηριζονται στην απλοικοτητα της πολιτικης λογικης του Ελληνα πολιτη,που γνωριζουν να την χειριζονται αριστα