11 Φεβρουαρίου 2010

Μεταναστευτικό ζήτημα και Άκρα Δεξιά.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες, έχει ανοίξει η συζήτηση για το γενικότερο μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας. Την ατζέντα των θεμάτων για λογαριασμό της κοινωνίας έχει ανοίξει η άκρα δεξιά κάτι όχι παράλογο αν σκεφτούμε πως, αφ ενός ιστορικά και σε όλη την Ευρώπη αυτή είναι που εκμεταλλεύεται τα φοβικά σύνδρομα των κοινωνιών, και αφ ετέρου πως τα media είναι πάντα πρόθυμα να φιλοξενήσουν απόψεις για το έθνος..Ακόμα και έτσι η συζήτηση θα ήταν πολύ χρήσιμη αν στηριζόταν σε πραγματικά δεδομένα.
Δυστυχώς όμως, και αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο, τα δεδομένα που μπαίνουν στο «τραπέζι» πέρα από αποπροσανατολιστικά είναι και εντελώς λανθασμένα. Συζητάμε για την αφομοίωση ως την ένταξη των μεταναστών στα δικά μας δεδομένα, χαρακτηριστικά και τρόπου ζωής, ενώ αφομοίωση σημαίνει η συμβίωση ανθρώπων με διάφορα χαρακτηριστικά σε μια κοινωνία που δεν είναι στατική αλλά αέναη, και στηρίζετε στο σεβασμό της διαφορετικότητας και του νόμου. Συζητάμε με όρους θρησκευτικούς, όταν η θρησκεία αποτελεί απαράβατο προσωπικό δεδομένο. Συζητάμε για την ασφάλεια συγχέοντας την εγκληματικότητα με τη μετανάστευση ενώ αποτελεί ζήτημα της δικής μας αδυναμίας αστυνόμευσης και πάταξης του εγκλήματος. Οι παράνομες πράξεις αποτελούν αδίκημα ανεξαρτήτως προέλευσης του δράστη και οι ποινές δε διαχωρίζουν φυλή, χρώμα ή θρησκεία. Συζητάμε με όρους χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μας που υπάρχουν λόγω της ανυπαρξίας των κρατικών μας μηχανισμών, στρουθοκαμηλίζοντας πως οι μετανάστες φέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Φτάσαμε στο σημείο να τίθεται και να ζητείτε από την άκρα δεξιά ζήτημα δημοψηφίσματος λες και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ζήτημα εντολής της πλειοψηφίας. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα από την εισροή τόσου μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα μας. Προβλήματα όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους ίδιους και της συνθήκες διαβίωσης τους. Ασφαλώς και η λαθρομετανάστευση αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα σε ευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική βάση. Ασφαλώς και πρέπει να γίνει συζήτηση για το μεταναστευτικό. Μόνο που τα δεδομένα της συζήτησης θα πρέπει να είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οι προϋποθέσεις ισότιμης και αγαστής συμβίωσης και όχι με όρους διαχωρισμού και γκετοποίησης. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για το επίπεδο μιας πολιτισμένης κοινωνίας να επιτρέπουμε στους νοσταλγούς του μίσους και της «εθνικής καθαρότητας» να οδηγούν τη συζήτηση. Εκτός αν φοβόμαστε πως η παρουσία άλλων κουλτούρων και νοοτροπιών μας αλλοιώσει το «μπαξίσι», το «ραχάτι» και το «ρουσφέτι» που τόσο εύκολα αφομοιώσαμε στο παρελθόν και εντάξαμε στα κύρια «Ελληναράδικα» χαρακτηριστικά μας..Αν υπάρχει τέτοιος φόβος τότε ναι, ας εξουσιοδοτήσουμε το ΛΑΟΣ, τον κύριο Πλεύρη, και τα «παιδιά της Χρυσής Αυγής» να φέρουν εις πέρας το έργο που έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν την καθαρότητα μας. Αν αυτοί μας εκφράζουν είμαστε άξιοι της μοίρας μας..

2 σχόλια:

Crux είπε...

Πρωταρχικό μέλημα του Έλληνα είναι να απαλλαγεί των ευθυνών.Να κατηγορήσει αυτόν που μπορεί,τον αδύναμο και τον απροστάτευτο.
Το μεγαλύτερο όπλο των ακροδεξιών είναι η γενικοποίηση και η ταύτιση όλων των μεταναστών με ένα εγκληματικό πρότυπο.Αυτό επιτυγχάνεται μέσα απ΄την τεράστια επιρροή της ακροδεξιάς στις φυλλάδες και στα κανάλια.Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει κανείς προπαγάνδα με τη συνεχόμενη προβολή εξατομικευμένων στοιχείων.Την ίδια μέρα που γίνεται ένα έγκλημα με μετανάστη γίνονται κι άλλα με Έλληνες.Αυτό που θα διαφημιστεί περισσότερο ή και μόνο θα είναι του μετανάστη.
Όσο για τις δικαιολογίες και τους ισχυρισμούς των δεξιών ότι οι μετανάστες "κλέβουν" τις δουλειές,οι πρώτοι θεωρούν δεδομένο και απόλυτα λογικό το να διορίζεται κανείς με μέσον ή το να απολύεται από μια μεγάλη επιχείρηση για να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη της.Απορρίπτουν ταυτόχρονα την προσφορά των μεταναστών σε διάφορους τομείς όπως κτηνοτροφία και γεωργία.Δεν αναλογίζονται παράλληλα ότι οι μετανάστες αναλώνονται σε χειρωνακτικές εργασίες τις οποίες όλοι οι Έλληνες προσπαθούν να αποφύγουν.Και όταν τους ρωτάς ποιος έχτισε το σπίτι τους απλώς σταματάνε αμήχανοι τη συζήτηση.
Συμφωνώ απολύτως στο ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σχετικά με τη μετανάστευση.Δεν πρόκειται όμως να αντιμετωπιστεί με ακραίες ή εγωκεντρικές ιδέες.Υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταναστών(αν και μικρός έχω γνωρίσει κι εγώ ο ίδιος τέτοια άτομα)που επιθυμεί να φύγει απ΄την Ελλάδα αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.Συλλήβδην δεν υπάρχει καμία μεταναστευτική πολιτική.Για άλλη μια φορά υπεύθυνη και ένοχη είναι η εξουσία η οποία αδιαφορεί παντελώς και γενικά για τα κοινωνικά θέματα.Οι αρμόδιοι ενασχολούνται μόνο με ότι είναι επικερδές για τους ίδιους αφήνοντας την κοινωνία στη μοίρα της.
Για τις θρησκείες και οποιεσδήποτε άλλες πολιτισμικές συνήθειες των μεταναστών,όποιος δεν αγαπάει τη διαφορετικότητα μισεί ολάκερο το κόσμο.Κάποιος πολύ σωστά είχε πει ότι το πιο ψυχοφθόρο σ΄αυτή τη χώρα είναι ότι συζητάμε συνέχεια τα αυτονόητα.Ον αποτέλεσμα φυσικά της ελλιπής παιδείας και της μικρότητας του "σύγχρονου" πολιτισμού μας.
Πως θα προοδεύσουμε άραγε σαν κοινωνία όταν δεν έχουμε μάθει καλά καλά να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων;
Είμαστε αντάξιοι της μοίρας μας
Υ.Γ Ενδιαφέρον ιστιολόγιο, καλή συνέχεια.

Αντίλογος είπε...

Το βασικότερο πρόβλημα μας είναι ακριβώς αυτό που ανέφερες. Δεν κατανοούμε τα αυτονόητα και θεωρούμε πως έχουμε μόνο εμείς δικαιώματα.Και μαλιστα κληρονομικα και ελέω θεού...