4 Νοεμβρίου 2011

Στελέχη επιχειρήσεων σε έναν εργασιακό μεσαίωνα…


    Ίσως το Post να φαίνεται λίγο άκαιρο λόγω των ημερών. Τη στιγμή που τα πάντα κινούνται στον αστερισμό των «σωτήρων» υποψήφιων πρωθυπουργών και των της καταμέτρησης πόσα πρόβατα είναι ήδη στο μαντρί, πόσα απ έξω, ποια είναι ατίθασα και ποια αποφασίζουν να γίνουν ελευθέρας βοσκής, το να αναφέρεται κάποιος στα λεγόμενα «μικρά» καθημερινά μπορούν να τον χαρακτηρίσουν από «εκτός τόπου και χρόνου» μέχρι οπαδό του λαϊκισμού..
    Αναπόφευκτα όμως ο καθένας βλέπει τα πράγματα από το δικό του μικρόκοσμο και από τη δική του «επικαιρότητα» . Και επειδή η δική μου επικαιρότητα κινείται σε ρυθμό εργασιακών απολύσεων και εργασιακής ανασφάλειας, όπως και των περισσότερων ανθρώπων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, θα ήθελα να αναδημοσιεύσω ένα παλιό άρθρο της ΣΙΣΣΥ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΟΥ  που έχω κρατήσει στο αρχείο μου. Γραμμένο σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν «καλύτερα» από σήμερα, επίκαιρο τότε, τραγικά επίκαιρο τώρα μιας και έχουν προστεθεί και νέες παράμετροι στον εργασιακό μας μεσαίωνα…

   "Στελέχη επιχειρήσεων ονομάζονται όλοι οι εργαζόμενοι που διαθέτουν πτυχίο ανώτατης σχολής και τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό. Είναι υπάλληλοι μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς και τραπεζών.
   Είναι νέοι, φορούν κοστούμι από το πρωί μέχρι το βράδυ, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ονομάζονται μπραντ μάνατζερ, ασίσταντ μπραντ μάνατζερ, μάρκετινγκ μάνατζερ και άλλα δυσερμήνευτα επί της ουσίας. Προχωρούν, έχοντας μπροστά τους συνεχώς το καρότο της προαγωγής από τη μία και το φόβο της απόλυσης από την άλλη. Η μέρα τους ξεκινά στις 7 το πρωί και τελειώνει στις 11 περίπου το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα (όχι όλα) είναι παρόντες στις εκθέσεις των προϊόντων της εταιρείας τους, σε ειδικές συσκέψεις που δεν μπορούν να γίνουν άλλη ώρα, σε ραντεβού και ειδικά... μίτινγκ με ξένους και εγχώριους πελάτες.     
   Καμιά επιχείρηση δεν τους πληρώνει υπερωρίες, κανείς τους δεν τολμάει να ζητήσει να πληρωθεί υπερωρίες. Αν αυτό γίνει, θα γραφτεί ως μελανό σημείο στο βιογραφικό τους, θα εμποδίσει την εξέλιξή τους, θα απολυθούν κάποια άλλη στιγμή για κάποιον ανεξήγητο λόγο. Κανένα συνδικάτο δεν τους προστατεύει, καμιά κρατική επιθεώρηση εργασίας δεν απασχολείται με το γεγονός. Το μαστίγιο του επιστάτη της φυτείας έχει αντικατασταθεί με τις προσβολές, τις ψυχοφθόρες ύπουλες κινήσεις και κουβέντες των ανωτέρων, που ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους είναι να κρατούν έντονο το στείρο και πρωτόγονο ανταγωνισμό μεταξύ των υφισταμένων τους, αλλά και να φροντίζουν ώστε να αποκρούουν τις αντίστοιχες κινήσεις των δικών τους ανωτέρων.
   Τα στελέχη των επιχειρήσεων έχουν μικρότερη αξία από τα προϊόντα, για την προώθηση των οποίων εργάζονται, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν έχουν καμία αξία, σε αντίθεση με τα προϊόντα για τα οποία δραστηριοποιούνται πλείστες όσες επιτροπές πιστοποίησης ελέγχου κ.λπ. Οι επιχειρήσεις που αγοράζουν τη ζωή τους τούς κατατάσσουν στα αναλώσιμα. Εκεί που και οι ίδιοι, αδαείς εθελοντές, ακούμπησαν την ψυχή τους. Παιδιά ενός αδιέξοδου πολιτισμού, που εξελισσόμενος αυτοκαταστρέφεται ποδοπατώντας τον πυρήνα του, τον άνθρωπο, δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν, να επαναπροσδιορίσουν τις καθοδηγούμενες από το σύστημα απαιτήσεις τους, να αντικαταστήσουν τη γρήγορη πληροφορία με την πραγματική γνώση, να ζήσουν. Καταθέτουν μόνο τη γερασμένη τους νεότητα στο βωμό ενός κατώτατου πολυεθνικού θεού... "

Ετικέτες , , ,

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger α Κενταύρου είπε...

Ατομική σύμβαση εργασίας ,δελτίο παροχής υπηρεσιών,σχέση εξαρτημένης εργασίας δηλαδή μισθωτή εργασία που βαπτίστηκε ελεύθερη με υπογραφή εθελοντική του εργαζομένου.Αμοιβή πάνω από το μέσο όρο .
Μορφή εργασίας που παραπέμπει σε δουλεία.Ακόμη και ο δούλος στο χωράφι δούλευε από ανατολή μέχρι δύση του Ηλίου.Και όλα αυτά για να είσαι ανταγωνιστικός με τη Κίνα.
Η ειρωνεία ,η πιο ανταγωνιστική κοινωνία στο κόσμο είναι κομμουνιστική που επαγγέλεται όχι εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

4 Νοεμβρίου 2011 στις 5:23 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Αντίλογος είπε...

@ α Κενταύρου
Και φυσικά ορίζοντας "μονιμότητας" αορίστου που σημαίνει να μην ξέρεις αν θα χτυπήσει το τηλέφωνο σου για να απολυθέις αύριο.
Καλημέρα

7 Νοεμβρίου 2011 στις 9:12 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα